Herbert Foundation

Loods Coupure, 2013

De tentoonstellingsruimte van Herbert Foundation is gelegen aan het Gentse kanaal De Coupure. Door de aanleg van de waterloop ontwikkelde zich op deze plek aan het einde van de 18de eeuw een industriezone met metaal-, constructie- en textielbedrijven. De gebouwen waarin de Foundation is ondergebracht, behoorden toe aan het ‘Atelier Van den Kerchove’, een bedrijf dat in 1825 werd opgericht en zich specialiseerde in de bouw van ‘Corliss’ stoommachines. De atelierruimtes, waartoe nu de Stichting behoort, zijn gebouwd in rode baksteen en dateren van het einde van de 19de eeuw.

In 2011 werd aangevangen met de renovatie van de loods en met de ontwikkeling van een 2000 m2 grote tentoonstellingsruimte, uitgestrekt over twee verdiepingen. Aan de bestaande architectuur is bewust zo weinig mogelijk gewijzigd om zo de oorspronkelijke neutraliteit van het gebouw te bewaren.

Loods Coupure, 2013